Skip to content

„Универсално помагало за избягване на грешки“ трето приключение: „планетата на Дарвин“ първа част

мен, дълго не можах да заспя. Небето без звезди и луна изглеждаше странно. Някой изрева недалеч. Опитах се да изпъдя всяка мисъл от главата си. Накрая се получи… Унасяйки се, чух как дишането и се забавя. Става равномерно. Малко по-късно и аз съм заспал.

Сутринта започна с проливен дъжд и чаша горещо „кафе“. Напитката беше приготвена от смачканите семена на странно на вид растение. Разсънващия и ефект беше осезаем.

Освен това на масата ни чакаха познатия вече омлет и малки, твърди питки с лек сладникав вкус. Засищаха бързо и за дълго. Добра закуска за приключенци. Санчо педантично почистваше всичките си сглобки. После ги смаза с греста, която извади от малка касетка с инструменти. Прибрал комплекта си за поддръжка, застана до мен с раница на рамо. Разбирайки сериозността на ситуацията, показваше неподозирана готовност за действие. Все едно не беше моят стар, мрънкащ иконом, а някакво ново превъплъщение на доверен компаньон и другар за всяка експедиция.

Сутринта свари Менделеев с още по влошено здраве и едвам куцайки, превит на две ни изпрати с няколко последни съвета. Даде ни и бучка смола,  с чиято помощ можело да се запали огън дори и в дъждовно време. Да Винчи натъпка в раницата колкото питки успя и тупвайки ме по рамото ме изпрати. Елмира ме целуна по бузата и тихо ми каза да не се бавя, защото ще ме чака.

Яхнахме птеранодона, който не бе особено щастлив от тройния товар, но го преживя някак. Дарвин го плесна по шията. „Дракона“ разперил криле се плъзна като огромен делтапланер. Гнездото остана зад нас.

За да ни създаде възможно повече ориентири, Дарвин издигна летящия гущер на няколко стотин метра. Първо с усилие, но после подет от въздушните течения, това му се отдаде. Пред очите ни се разкри панорамна перспектива на местността. От гледката затаих дъх. Под нас се беше ширнало безкрайно море от зеленина. С издигането някои детайли се губеха, но не и цялостното впечатление. Още можех да различа „Гнездото“. Държах го под око докато се превърна в мъничка точка. После го изгубих. Видях обширен, блатист терен врязващ се в джунглата. Тук там бе изпъстрен с малки обрасли с дървета островчета. Тресавището биваше подхранвано от пълноводна река гънеща се лениво през джунглата. Множество малки ръкави подобни на кръвоносна система се вливаха в блатистата местност. Реката беше толкова пълноводна, че не губеше от силата си. Право пред нас се беше извисяваше целта ни. Пого-Пого. Насрещния му склон беше черен. На места от невидими цепнатини се издигаха струйки дим. Реката гънеше мощна меандра, която се губеше зад поредица  от скални скатове. Нарязани в плътта на планината, бяха останали голи и необрасли с растителност. Някои от тях преминаваха в сипеи. Други, като че ли се впиваха в земята показваха само част от масата си над повърхността. Останалите части на вулкана и планината бяха обрасли в гъста растителност.

Достигнали връхна точка, Дарвин се обърна назад и викна да се държим здраво. След, което впи бедра и плесна с ходило както се пришпорва ездитен кон. Едновременно с това се прилепи към туловището на птеранодона. Натисна с цяло тяло надолу.

Гущера само това чакал, присви криле и изпънат като струна се гмурна напред в празното. Пропадането беше толкова рязко, че вътрешностите ми се залепиха за гърба. Потиснах желанието за повръщане едвам поемайки си дъх от трошащото ребра стискане на Санчо, който висеше вкопчен зад гърба ми.

Дадох си сметка, че някой викаше. Този някой бях аз. Изпразвах белите си дробове. После ужаса бе заменен от еуфория. Онова уникално усещане тъй първобитно, но никога не лъжещо, че сме надмогнали смъртта. Писъка от страх бе заменен от първичната радост от живота! Завърши с триумфален вик, примесен с удивление от интензивността на усещанията! И радостта просто да съществуваш!

После нашият транспорт разпери криле. Почувствахме как ускорението бе пресечено.

5/5 (2)

Гласувайте

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Публикувано в категориянаучна фантастика

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Съдържанието е защитено и е обект на авторски права!
error: Съдържанието е защитено!