Skip to content

„Универсално помагало за избягване на грешки“ трето приключение: „планетата на Дарвин“ първа част

разбера дори това на Леонардо да Винчи и Менделеев. Но защо е поставил в тукашните условия Айнщайн (бил се споминал от старост година преди да пристигнем) за мен остана загадка. С какво подобни първобитни условия биха стимулирали неговите изследвания? Отказах се да разсъждавам по темата. Още повече след като разбрах, че паралелно има още поне две групи. В едната ме впечатлиха такива имена като това на Авицена, Никола Тесла, Мария и Пиер Кюри… Другите бяха учени от далечно бъдеще и дори не знаех с какво се занимават науките, които представляват… Всяка от колониите били на двадесетина километра отстояние една от друга. Поддържали някакви контакти и в определени случаи си помагали.

Така или иначе споделих с новите ни познати, че също имам определена мисия и е особено належащо да намеря начин да напусна планетата. „Може би това нямало да е толкова трудно колкото изглежда на пръв поглед“.

Научих, че „минислънцето“ орбитиращо около Д-1 всъщност е изкуствена база. Един вид входно- изходна времева точка съоръжена с хрономанипулатор. Сега разбрах за какво „хронопортиране“ говореше Дарвин при пристигането ни. „Единствения проблем бил, че Фламеловците били откраднали орбиталния скутер. Той бил връзката им със сателита. Сигурно били замислили нещо глупаво, но честно казано никой нямал намерение да си губи времето с тях. Били твърде инати. И още с идването си предявили десетки претенции. Дори било по-добре дето си били тръгнали…“

Сега, след като разбрах, че „ключа за свободата ни“ е „в джоба“ на Фламеловците, не ми остана нищо друго освен да обмисля експедиция по издирването и възстановяването на открадната собственост от учените заселници. Менделеев кимаше разпалено и каза, че с удоволствие би се включил, но от промяната във времето гърба му се сковал, и едва ли ще е от някаква полза няколко дни. Дарвин предложи услугите си поне да ни транспортира със летящия си гущер до подножието на вулкана.

В търсенето щяхме да участваме само аз и Санчо. Предпочитах Елмира да остане в гнездото. Така нямаше да се тревожа за нейната безопасност. Кой знае какви създания дебнеха наоколо. По темата Дарвин ми направи подробно описание на няколко вида както и поведението им. В това време Леонардо нарисува приблизителна карта на района с обяснителни отметки, а Менделеев ни приготви няколко „миризливи бомби“, които можели да отблъснат евентуален натрапник. Щяхме да тръгнем на следващата сутрин. Нямах техническо оборудване освен един бинокъл и компаса даден ми от руснака. Нахвърли ми накратко как се изчислява азимут. Времето щеше да покаже. За сега тайното ми оръжие беше да не губя зрителен контакт от дървото, на което е разположено гнездото. Това беше единствената ми стратегия относно ориентирите. Нали най-ценното ми щеше да остане там…

Вечерята беше минала. След първоначалната възбуда при пристигането ни, домакините ни се бяха успокоили. Та разговора ни на масата бе взел по-уравновесен характер. Всеки от тях имаше своите интереси, които проличаваха от задаваните им въпроси относно времето и света, от който идвах. Бяха заинтригувани от начина, по който сме се запознали с Елмира. Дарвин не пропусна да каже, че сме отлична двойка (понеже когато погледнел някого виждал наследствения му код) и трябва да повтаряме опитите си докато създадем добро наследство. От тези думи Елмира се изчерви и притисна до мен. Накрая времето напредна доста. Трябваше да лягаме, за да се наспя добре за следващия ден.

Изгасиха газовите лампи. Единственото осветление, което остана бяха уловените флуоресцентни насекоми големи колкото длан. Бяха поставени в малки клетки по дължина на перилата. Восъчно жълтата им пулсираща светлина позволяваше придвижването без произшествия.

През цялото време джунглата под нас напомняше за себе си с най-различни звуци. Макар в леглото, с доверчивото, топло присъствие на Елмира до

5/5 (2)

Гласувайте

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Публикувано в категориянаучна фантастика

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Съдържанието е защитено и е обект на авторски права!
error: Съдържанието е защитено!