Skip to content

„Универсално помагало за избягване на грешки“ трето приключение: „планетата на Дарвин“ първа част

Не, по-скоро бе съвпадение на имената… Обаче първо трябваше да се отблагодаря на домакините за спасението ни и гостоприемството. Едва след това щях да задоволявам собственото си любопитство.

-Честно казано тръгнахме само преди няколко месеца, но след всичко случило ни се от тогава сякаш измина цяла вечност. Началото на октомври. Мисля, че точната дата беше втори октомври 2998г. Потеглихме от „Плутон-екстериор“. Външния пръстен на Слънчевата система.

Сега беше ред на домакините ни да се учудят. Изглежда датата и споменаването на станцията ги обърка. Менделеев се намеси.

-Вие чували ли сте за програмата „Репликиране“?

-Не, понятие си нямам…

Отвърнах озадачен.

-Така си и мислех. Какво невероятно съвпадение… Мисля, че дори и Айнщайн да бе още сред нас, не би пробвал да изчисли какъв е шанса за подобно съвпадение!… Само още един въпрос. Знаете ли кой е професор Железни?

Тук се оказа, че „Теорията на вероятностите“ добавя още десетина нули след запетайката избутвайки почти през ръба на Небитието, възможността не само да попаднем на конкретната планета, но и да сме познати на основателя на програмата „Репликиране“. Само, че след като описах външния вид и навиците на моя най-добър приятел, когото за съжаление бях загубил, не остана никакво съмнение, че е същия човек! С прискърбие потвърдих, че той вече не е сред нас. Това изглежда шокира новите ни познати. Замълчахме за минута свели поглед.

-Мхм, да… Работата е там…

Наруши мълчанието прокашляйки се Дарвин.

-При мен дойде когато подготвяхме тръгването на „Бийгъл“. Не зная дали сте се досетили, но вие не разговаряте с оригиналите. Така да се каже. Всеки от нас е автентично копие на своя образ. Не само на физическо ниво, но и като спомени и преживявания. Всеки детайл до момента на копирането на матрицата…

Тук се включи и да Винчи.

-След като разговарял с всеки от тях, ги бе убедил, че ще дадат значителен научен принос на Света, Железни им изложил своята платформа. „Репликиране“: Дава възможност на велики умове да бъдат дублирани, дори мултиплицирани (какъвто бил случая с Фламел), за да могат да работят върху много повече свои теории. Да дадат максималното от себе си на науката. Планетата „Д-1“ била изкуствено създадена като работна площадка за проекта. На биолози и естествоизпитатели предлагала невероятни възможности. За Менделеев било предвидено да разработва съвместно с Николас Фламел теорията си относно Етера, но лудия алхимик в един момент отказал кооперацията. Всичките му четири копия се изнесли самоволно някъде по посока на вулкана Пого-Пого (както го бяха кръстили). От настаняването на учените на планетата Д-1 били изминали… колко? Може би четири десетилетия…

Менделеев си позволи реакция. Когато чу споменаването на Фламеловците изсумтя „Еретици!“ и не престана да мърмори докато другите не го успокоиха. Работата била там че старчетата били отмъкнали на тръгване общите им до момента разработки, включително и записките на Менделеев!

-Штоб_Чьорт_их_зобрал!

Сложи точка на темата Дмитрий, размахвайки неопределено юмрук по посока на вулкана.

Трябваха ми още петнадесетина минути обяснения, за да си създам картина на цялостната ситуация: Д-1 или „планетата на Дарвин“ е част от разработките на Железни. Всеки от проектите му пряко или с подчинена роля обслужва основното търсене: „Как да се избегне краха на човешката цивилизация?“.

Клонингите бяха оставени сами да избират насоката на изследванията си, но аз не се и съмнявах в дълбоката логика относно избора на учени за експеримента. Отново си спомних какви невероятни комбинации на ултра-шах прилагаше  професор Железни. Бях убеден, че нищо не е оставил на случайността. Единствен той е знаел на колко нива е разпрострял мащабите на своята спасителна операция. Колко хора е увлякъл в нея.

Присъствието на Дарвин в тази обстановка беше очевидно. Можех да

5/5 (2)

Гласувайте

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Публикувано в категориянаучна фантастика

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Съдържанието е защитено и е обект на авторски права!
error: Съдържанието е защитено!