Skip to content

„Универсално помагало за избягване на грешки“ трето приключение: „планетата на Дарвин“ първа част

усмихна. Тримата изглеждаха като братя. С побелели бради до гърдите, високи чела и вълнисти коси. Поведението и жестовете им не бяха като на хора в преклонна възраст. Всъщност- уверени, енергични. Имах някакви спомени относно времето, в което бяха живели. Ако Менделеев и Дарвин бяха съвременници, то Леонардо бе роден столетия преди тях. Въпреки това намираха отлично общ език и се държаха все едно поредицата от необясними събития е съвсем в реда на нещата. Поздравих ги и после погледа ми се спря на Елмира. Бе облечена в някаква дреха напомняща на традиционна африканска носия. Не зная от къде я бе взела, но роклята, като че показваше и подчертаваше повече- от колкото криеше. Съответно Елмира бе обект на настойчивото внимание на Дарвин и Менделеев. Двамата кавалерски я обгрижваха. За сметка на това Да Винчи прояви жив интерес към моя милост. Дори ми стана неудобно.

В този момент тримата видяха предмета в ръцете ми. Той като с магия фокусира цялото им внимание. Погледите им го следяха като под хипноза. Бях взел мелофона със себе си. Исках да попитам дали ще мога да ползвам някои техни инструменти. Надявах се да успея да го ремонтирам.

Неволна въздишка се отрони от устата на един от тримата. Да Винчи ме прегърна през рамо и настанявайки ме на масата започна направо. Менделеев и Дарвин го подкрепяха. Помолиха ме да им подаря мелофона. Оказа се, че единственото, което тук им липсва бил истински алкохол. От мелофона ми Леонардо щял да направи апарат за дестилация. Сега си дадох сметка, че зеления навес над главите ни е буйна асма. Дали бяха донесли със себе си растение или го бяха облагородили тук, но крайния резултат бе на лице. Между листите разперени като човешка длан се виждаха млади, рехави гроздове. До два месеца зърната им щяха да се изпълнят със сладък сок.

След като вече им дължахме живота си не можах да откажа. Скрих в себе си болката от загубата на късчето скъп спомен. Може би е време да продължа напред…

Решили свой отдавнашен болен проблем домакините ни се развеселиха. Менделеев ме тупна по гърба и каза.

-Разбрахме, че вече сте се запознали с Меган?

Погледнах въпросително към Дарвин. Оказа се, че така наричали женския мегалозавър, който за малко да ни превърне в закуска. Той бил основна част от експеримента на Дарвин. За сега чувствах множеството откъслечни фрагменти информация непълни. Търпение. Всичко с времето си. Постепенно пъзела ще ни се разкрие.

Междувременно установихме, че от преживяното сме огладнели доста. На масата пред нас имаше множество ухаещи ястия. Някакви грудки и плодове като от хлебно дърво опечени в жар. Късове месо нарязани върху подноси. Огромен омлет разбъркан от едно яйце в собствената му черупка…

Нахвърлихме се да унищожаваме храната. В това време Санчо се превърна в търпелив обект на изследване от страна на Леонардо. Учения не пропусна да проучи сглобките, които бяха използвани за ставите на робота. Кимаше и си мърмореше нещо непонятно за нас.

Вдигнахме за наздравица чаша вино. Храната беше отлична, а виното грубо и тръпчиво, но силно. Поне според моя вкус. От питието бузите на Елмира се зачервиха и погледа и блесна. Скоро всички се смеехме и веселяхме искрено. Преживените премеждия размиха форма и останаха в миналото. Накрая, обилно заситени, подкрепили сили- постепенно прекратихме набезите си върху блюдата на масата. Леонардо помести настрани листите, на които с невероятна фотографска прецизност бе нахвърлил множество скици изпъстрени с лични коментари или някакви числа и формули от механиката.

Сплел пръсти на ръцете, ги положи пред себе си върху масата и ни увлече в разговор.

-Ще бъдете ли така любезни да ни кажете, от коя година пристигате? Този път Железни не ни извести за пристигането на „нови попълнения“.

Чул името „Железни“ буквално подскочих. Нима беше възможно?! Моят приятел? До къде се простираха влиянието и интересите му?!

5/5 (2)

Гласувайте

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Публикувано в категориянаучна фантастика

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Съдържанието е защитено и е обект на авторски права!
error: Съдържанието е защитено!