Skip to content

„Универсално помагало за избягване на грешки“ трето приключение: „планетата на Дарвин“ първа част

и писване когато гущера се хвърли във въздушната пропаст.

Не спирах да оглеждам небето. Тъкмо започнах да правя планове за следващите си действия, когато спасителя ни се върна. Отдъхнах облекчено…

Час по-късно тримата бяхме отново заедно. Нашият благодетел ни се представи.

-Дарвин. Чарлз Дарвин, на вашите услуги. Добре дошли в скромния ни дом.

Едновременно с това направи широк жест около себе си сочейки „гнездото“ построено на двайсет метра височина. Където ни бе довел. Ние също се представихме. Разменихме няколко любезности. Тъй като бях негласно обявен за говорител на групата, поех инициативата и опитах да вляза в тон с архаичния стил, който предполагах за нашия домакин. С няколко изречения той ме изведе от заблудата ми. Много скоро разбрах, че на среща си имам информиран човек познаващ поне отчасти моето съвремие. И повече. На мен ми се наложи да осмисля идеята, че насреща ми не е кой да е, а именно онзи Дарвин! Създал Еволюционната теория. Разклатил вкостенелите догми на религиозна общност и научни кръгове в своето време.

Предложи ни разхладителни напитки. Настани ни удобно и после предизвика лимита на въображението ни. „Хронопортиране.“ С това изпревари първите ни въпроси напиращи да го залеят. Но пък даде добра почва за множество други. Тримата слушахме изумени.

С две думи оказахме се случайно попаднали в темпорален експеримент. Наши домакини бяха: вече представилия се Дарвин, както Леонардо да Винчи и Дмитрий Менделеев. С другите двама щяхме да се срещнем на обяд. Сега Дарвин ни предложи да се освежим и отпочинем. После щяхме да имаме време да говорим.

„Гнездото“ всъщност се оказа просторен терен от около двеста кв. метра. Въпреки, че бе изработен на ръка и с подръчни материали разполагаше с всички удобства. Включително течаща вода. Беше конструиран на две нива. Съоръжен с множество подвижни, въжени мостове и други хитроумни съоръжения. Благодарение на разположението си достатъчно високо над земята тук чувствахме въздуха много по-свеж и приятен. Конструкцията бе основно от бамбук и сплетени рогозки, така че повеите лек бриз минаваха свободно през помещенията. Естетичен и прагматичен подход бяха умело съчетани при изработването на този жилищен комплекс.

След като подпита тактично за личните ни отношения, Чарлз ни настани в обща стая. След това ни остави да се освежим и съвземем като напомни, че обяда ще е сервиран след час в столовата.

Възползвахме се от гостоприемството. Двамата с Елмира взехме душ и се преоблякохме, а Санчо разопакова багажа ни. С болка установих, че мелофона е повреден. Уникалния меден инструмент бях получил от моята Надя за първата ни годишнина. Беше ми скъп спомен и загубата щеше да ме нарани за дълго. Стигаше ми и факта, че все още се чувствах някак гузен винаги когато се любим с Елмира. Всеки път едно вътрешно друго „аз“ ми напомняше как съм се клел никога да не забравя Надя- голямата ми любов.

После се сетих как Дарвин бе споменал, че разполагат с работилница. Щях да намеря нужните инструменти, за да го ремонтирам.

Оставил медния инструмент на масичката до мен, аз се отпуснах на кушетката прехвърляйки през главата си събитията от изминалата сутрин. Сетих се за главните виновници довели ме до това положение. Една предупредителна светлина започна да мига в съзнанието ми. „Какво тепърва можеха да причинят елмириянските плъхове? Веднага щом поема контрол над събитията трябва да известя някого в Галактичната Общност! Ох, в каква каша се забърках!… Мисли последователно. Поставяй си близки и реалистични цели!- Например, ти и екипажа ти да оцелеете на тази дива планета! Спасяването на света остави на героите!…“

Неусетно съм задрямал след благодатния душ отмил стреса от мен.

Санчо ме събуди и ме подкани да се присъединя към останалите. Елмира била вече в компанията на домакините ни.

Влизайки в столовата не можах да не се

5/5 (2)

Гласувайте

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Публикувано в категориянаучна фантастика

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Съдържанието е защитено и е обект на авторски права!
error: Съдържанието е защитено!