Skip to content

„Универсално помагало за избягване на грешки“ трето приключение: „планетата на Дарвин“ първа част

този безпрецедентен феномен.

Първото ми впечатление беше, че ще прекараме остатъка от дните си в сауна. Температурата не беше под четиридесет градуса. При сто процентова влажност на въздуха. Огромно количество водни пари кълбящи се на талази около нас затрудняваха дишането. Двамата с Елмира се потяхме и кашляхме непрекъснато. Едновременно с това се притесних за Санчо да не вземе сега да ръждяса…

Огледах се наоколо смеейки се невротично. Земята димеше от изпарения там където слънчевите лъчи я докосваха. Забелязах голям куп гниеща растителност. Направих аналог с гнездата- инкубатори на крокодилите. Намирахме се на малко островче сред огромна блатиста местност прорасла с гори от бамбукоподобни растения, папрати и някакви прадървета. Всичко това оплетено от други- подобни на лиани, плъзнали из джунглата. Както и чудовищни парцали виснали мъхове. Тежки от попилата в тях влага. Невидими причини принуждаваха цялата тази биомаса да се поклаща, тресе и люлее. Причини, които понятно защо не горях от нетърпение да опозная. Тайнствени звучи лазеха по нервите ни.

В далечината се разнесе тръбен рев. Мощен, тътнещ. Подплаши някакви същества, които като облак мушици литнаха в небето. Бяха доста далеч от нас та можех спокойно да предположа, че реалните им размери са поне колкото познатия ми от енциклопедия „Тера“, кондор. После, на стотина метра пред мен видях как тинята започва да ври. Нещо отдолу я караше да се надига. Балони изпускан газ се пукаха на повърхността и. В следващия миг една издутина с размерите на малка могила се оформи и набъбна. От нея израсна някакъв ствол проточващ се високо нагоре. Могилата се изправи на четирите си крака.

Аз стоях като истукан, зяпнал от изумление. От двете ми страни в мен се притискаха Санчо и Елмира. Пред нас имаше жив динозавър!

С енергични движения разтърси дългата си шия и буци кал и гниещи растения литнаха във всички посоки. Движението продължи по дължината на тялото и се изгуби някъде под водата. Една опашка по-голяма от анаконда плесна на повърхността на блатото.

Пищната зеленина на отсрещния бряг се раздвижи. Пречупени, няколко храста се разтвориха. Разкриха дебнещия из зад тях в засада. От скривалището си изскочи едно чудовище, което ми заприлича на гигантска Франкенщайнова гротеска сглобена от  крокодил вирнат на щраусови крака. Или поне това бе първото впечатление.

За второ нямахме време защото и тримата с крясъци се метнахме да се катерим по близкото дърво. Точно след две минути седяхме на няколко метра над земята, яхнали дебели клони. Сигурно отстрани сме изглеждали като стадо бабуини бягащи от питон.

Почувствах се малко по-уверен. Погледнах под себе си. Тревопасния не изглеждаше разтревожен от случилото се. Явно познаваше терена. Провокативно бе извърнал дебелия си задник към хищника. Главата му периодично потъваше под водата колкото да отскубне сноп блатни растения. После отново изскачаше като перископ преживяйки философски. Хищния, като натегната на лък тетива вървеше напред назад по някаква невидима граница успоредна с брега.

Гледах движенията му и въпреки изпълващия ме ужас успях да се възхитя на тази машина за смърт. Сигурно тежеше поне два тона, но мускулите и сухожилията му поемаха теглото без усилие правейки звяра да изглежда като безплътна сянка. Кожата му бе изпъстрена с вертикални ивици в различна тоналност на зеленото. Напръскана тук там с асиметрични кафеникави петна. Устата бе притворена и от нея на равни интервали се подаваше език.

После Санчо реши да изгуби равновесие и да се подхлъзне. Увисна вкопчен под клона си като ленивец. Панически задрапа да върне предишната си позиция. Слънцето блесна отразено по някои метални части в корпуса му.

Хищника застина неподвижен. Главата му се наклони на една страна и жълтото му око се впери в нас. Устата на звяра се затвори с хлопващ звук. Като на двайсет тонна

5/5 (2)

Гласувайте

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Публикувано в категориянаучна фантастика

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Съдържанието е защитено и е обект на авторски права!
error: Съдържанието е защитено!