Skip to content

„Универсално помагало за избягване на грешки“ трето приключение: „планетата на Дарвин“ първа част

очите му се ококориха от изненада.

Санчо не се бави дълго. Малко преди да бъде натикан в мрака, успя да се освободи благодарение на появила се в ръката му горелка за глазура. Сигурно носеше цяла кухня у себе си моя иконом!

На буболечката не и беше ден. Дълго щеше да го помни. Отхвърли го рязко, затваряйки панически капака на дупката след себе си. С красив плонж Санчо се пльосна недалеч от мен. Имах късмет.- Стискаше раницата. Цяла и непокътната. Милият Санчо!

Този опит ни накара да удвоим бдителността си. Оглеждахме се наоколо до степен на параноичност. Започнахме да си даваме сметка, че големите гущери далеч не са единствената заплаха. До тогава наивно си бях представял търсенето на алхимиците като неделна разходка. Ще повървим час два и ще попаднем на следите им…

Преценихме, че ще се наложи да подминем целия пасаж на сипея, посока изток. После щяхме да започнем зигзагообразно изкачване до две трети от височината на кратера. Там свързващ хребет позволяваше да достигнем набелязаната точка. Последната част от прехода щяхме да се върнем по билото в посока запад. По този начин щяхме да заобиколим гнездящите птеродактили. Една изтеглена елипса, избягваща опасностите разположени между нас и целта.

Три часа по-късно без повече премеждия по пътя, достигнахме двата поразени бора и побитата скала. Виждаше се обгорена, скалиста площадка. Тук сякаш бе вилнял пожар. Може би предизвикан от мълния. Черно петно бележеше центъра на площадката и мястото където е паднала…

После разбрах какво бе причинило блестящото отражение. Някакъв разтопен метал бе плиснал от взрива по скалата, изстивайки върху нея.

Тръгнахме като кучета следотърсачи да оглеждаме площадката за допълнителни следи. Скоро Санчо се натъкна на тях. Недълбоки, еднакви, четвъртити дупки в почвата разположени във върховете на правилен шестоъгълник.- С дължина на страната около петдесет сантиметра.

На два метра от първата, открихме съвсем идентична конфигурация. Не остана никакво съмнение. За нещо подобно се искаше намесата на човешка ръка. Не беше дело на природата. Изглежда бяхме попаднали на следи причинени от клонингите на големия алхимик. Николас Фламел.

Продължихме с търсенето си и скоро открихме отъпкана от множество преминавания пътека. Не ни остана друго, освен да я последваме. Вървяхме един зад друг от съображения за сигурност, но и понеже ширината и не позволяваше. Тясна, козя пътека криволичеща към билото на кратера. С напредването започнах да усещам все по-осезаемо острата миризма, която стана натрапчива. Наложи се да вържа пред лицето си набързо откъснат парцал.

Още с достигане билото на кратера забелязахме странно съоръжение. Представляваше снадени една в друга глинени тръби, спускащи се на няколко десетки метра право надолу. Любопитното беше, че в горния си край улавяха вулканични газове, чието естествено налягане ги придвижваше обратно надолу. При охлаждането си по този път, в най-ниската част сублимираше чиста сяра. Лимонено жълта.

Дълбоко в гърлото на вулкана виждах как езеро от лава лениво се люлее. На места привидно изстинала, черна. На други ярка, пламтяща. Клокочеше бавно от разбъркващите я, напиращи газове. Едри, нажежени балони мазно се пукаха пръсвайки наоколо по повърхността. Периодично някакво дълбоко, тътнещо ръмжене под краката ни предизвикваше кратко зрелище. Огнен фонтан! С шумна въздишка изпускаше налягането. После кълбетата освободен дим се търкулваха към нас.

Тъкмо се чудех какво трябва да предприемем, когато на отсрещната страна на кратера се появиха две малки фигурки. Явно и те ни бяха забелязали. Единият от тях ни оглеждаше с бинокъл. Правеха ни знаци да останем на място.

-Стана по-лесно от колкото си мислех…

Избърза с радостта си Санчо. Всеизвестно е, че по Закона на Мърфи издънките дебнат последния възможен момент, за да ти стъжнят живота…

Сега ми направи

5/5 (2)

Гласувайте

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Публикувано в категориянаучна фантастика

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Съдържанието е защитено и е обект на авторски права!
error: Съдържанието е защитено!