Skip to content

Приказка за възрастни

не униваме. Който познава себе си и врага си, не бива да се бои и от хиляда битки. Знай, че дори след най-мрачната буря и най-дългата нощ изгрява слънце!

Самохода пъплеше със скоростта на охлюв и за един час преход бе изминал не повече от пет-шест километра. Но пък Питър има достатъчно време да разгледа този малък изолиран свят. Успя да изслуша още няколко нравствено-поучителни беседи от Сун и тъкмо когато бе започнал да се отегчава пристигнаха пред палата. Самохода въздъхна и спря, изпускайки кълбо пара. Питър забеляза някаква странна скулптора заемаща значително място в парка на метри от палата. Беше нищо друго освен огромен куп кълбовидни камъни натрупани един връз друг. Макар още дете той се дразнеше и у дома от разните псевдо-артисти. Пълни бездарници, биваха подхранвани от клика ненормални сноби и ласкаещи подмазвачи-критици. Сложните думи бе чувал от баща си, но и без тях естетичното усещане веднага подсказваше коя творба е резултат на талант и коя в следствие на бълнуване на психично разстроен ум. Явно и тук имаха подобен проблем… Сун забеляза, че Питър разглежда пирамидата и му каза.

-Това е воден колектор. Използва денонощните температурни разлики. При този процес влагата от въздуха кондензира върху охлаждащите се камъни. Така добитата  вода се влива по наклонени канали в подземни цистерни за по-нататъшно ползване…

-Но количествата сигурно са незначителни?…

-Но веднъж изграден колектора е почти вечен и работи сам благодарение на природни принципи.

Опонира съветник Сун. Срещу такава логика трудно можеше да се спори. Питър се съгласи. Виж ти! Не било каквото си мислел… Излезлия церемониал-майстор направи гостоприемен жест и след като произнесе „Калапа“ ги поведе към покоите на Рудра Шакти. Преминаха през няколко просторни зали докато достигнаха вътрешен двор. Тук съветник Сун заговори отново.

-Питър, не се учудвай или плаши от нещата, които ще видиш тук. Знай, че си добре дошъл, но Рудра Шакти преминава през труден период. Загуби по трагичен начин едната си жена, а другата макар да се сля с него се върна към първичната си форма. Сега е в косите му като реката Майка…

Обяснението беше по-скоро объркващо, но Питър реши да не задава повече въпроси. На място щеше да разбере за какво става дума. До момента митология, метафори и магия се преплитаха с реалния живот до толкова, че се отказа да търси обяснения звучащи му разумно.

Вътрешния двор бе пресъздадено късче дива природа. Сред буйна растителност на вплетени палми, смокинови и мангрови дървета, лиани и епифити се издигаше вертикална скала, от която се спускаше малък, пенлив водопад. Той завършваше триметровото си падане в езерце с нацъфтели в далечния му край лилии. Под повърхността на водата се мяркаха силуети на риби. В това дивно кътче унесено се разхождаше момче на не повече от десет години. Голо до кръста, с бели шалвари. Дебела, черна огърлица със странна оплетка лежеше на гърдите му. Бял тигър го следваше по петите. Един паун прелетя и се настани на гърба на хищника. Опашката му се отпусна като фантастичен воал. Момчето даде някакви семки на птицата, която лакомо започна да ги кълве от шепата му. С другата си ръка чешеше под гърлото голямата котка. Тигъра замърка и игриво се търкулна по гръб. Това подплаши пауна и той плесна с криле. После обидено се заразхожда напред-назад по земята. Питър пристъпи напред, а Сун покланяйки се на царя се оттегли след като бе отпратен с жест.

-Значи ти си Питър? Аз съм Шакти… или поне така казват…

-Ваше Величество.

Поклони се Питър не знаейки как трябва да се държи в присъствието на кралска особа.

-Уф! Остави тези глупости. Можеш да ме наричаш Шакти. Ела с мен Питър. Трябва да видиш нещо!

Макар и предложил фамилиарно обръщение, царя си беше цар. Свикнал да дава заповеди и те да бъдат изпълнявани. Обърна се без повече обяснения и поведе Питър към друга част от Палата.

Няма гласували

Гласувайте

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Публикувано в категорияфентъзи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Съдържанието е защитено и е обект на авторски права!
error: Съдържанието е защитено!