Skip to content

Песента на Кошера

бягаш в обратна посока.“

В бягането- нямаха равен. Другото не беше сложно. Всички бяха гледали многократно обучаващите филми прожектирани им от Прометей. Бяха клипове на някакви паравоенни формирования. Дядо ги нарече „партизани“. Борели се навремето за някаква „Справедливост“. Дядо им обясняваше, но те не го разбираха. Справедливо е когато ловец убие тигро-жаба, при подялбата да получи двете и сърца. Справедливо е ако по време на лов убият един от двама братя, другия да прибере жена му в дома си. А справедливостта на онзи свят, не разбираше… И демоните не разбираше, но се научи да ги мрази. Особено след нападението над Общността. Не ги бяха провокирали с нищо…

Камен прекъсна мислите си. Бяха стигнали до склада. Направи знак на тримата да спрат и се прикрият. Току пред постройката беше порасла дяволска краставица. Камен отлично помнеше, че когато мина оттук последния път я нямаше. Сигурно се е довлякла с дъждовете. Ще трябва да измислят начин да я избегнат. Като нищо ще създаде проблеми: Разстила корените си като гъста паяжина на десетина метра околовръст. Току по повърхността на почвата. Под гниещите листа. А те са и като алармена система. Каквато и непредпазлива живина да ги докосне, задейства смъртоносния капан. Краставицата изстрелва няколко от плодовете си. Докато летят премятайки се напосоки, пръскат парализиращата си отрова. Много мощна. Достатъчни са няколко капки върху кожата. Събаря човек на мига. После корените и указват къде се е свлякла гощавката. Пропълзява от горе ти и така- докато си още жив, започва бавно да те яде! Жертвата е в съзнание. До последния момент. Разбира всичко, което се случва. Но не може с пръст да помръдне. Краставицата обича месцето да е прясно. Отровата и засяга само двигателните мускули. Сърцето бие. Гърдите дишат. И толкоз. В това време тя повръща храносмилателните си скокове и започва да те изсмуква…

Измислиха план. И той сработи:

Близнаците и Васил отвличаха вниманието на краставицата, докато Камен я доближи достатъчно. После метна отгоре и запалена „лепка“. Лепките са кълбести ядки с размер на мъжки юмрук. В средата, скрита сред пластове памук се намира черупката пазеща семената. Те плуват във вътрешността сред някакви смоли. Лепките не са отровни, но са отвратителни на вкус. За това пък са отлични за разпалка на огън.

След извършената атака четиримата се втурнаха като обезумели напосоки. Краставицата вбесена, първо опита да ги отрови.-Плодовете напразно се премятаха пръскайки сокове. После пробва да ги гони, но това беше направо смешно.- Едва се влачеше, а четиримата бяха вече се покатерили на десетина метра. Безопасно сред клоните на дърветата.

В това време и се подпали „кожухчето“. Вярно, че краставицата беше сочна, но пламъка я подхвана. Наложи и се да се спасява с позорно отстъпление навирайки се до мустак в мочурището. Това я спаси от кладата, а на младежите осигури достъп до склада.

С ликуващи викове един към друг се завърнаха към задачата си. Победата над краставицата им вдигна адреналина и повиши духа.

Взрива ги свари напълно неподготвени.- Нали Войната бе отдавна свършила. Бунтовниците бяха напаст достойна единствено за жътва, но от тях не се очакваше сериозна съпротива.

Базата се разтресе. Авиобомбената аларма се включи, добавяйки протяжния си вой към настаналия хаос.

Момента на изненадата не трая дълго. Макар позагубили кондиция, войниците бързо организираха отбрана.

Барикадираха коридори и заемаха позиции.

Охранителните камери трескаво претърсваха всяко кътче на базата за вражеско присъствие. Вътре периметъра изглеждаше чист. Навън, току при зейналата пробойна се търкаляше някакъв дивак. Смъртно ранен. Явно камикадзе.

Причинените щети бяха непоправими. Два от трите захранващи генератора бяха отнесени от взрива, който бе успял и да пробие внушителна дупка във външната стена. Тогава в базата нахлу

1/5 (1)

Гласувайте

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Публикувано в категориянаучна фантастика

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Съдържанието е защитено и е обект на авторски права!
error: Съдържанието е защитено!