Skip to content

вместо въведение

поне имат някакво производство, но в заводите и фабриките им ще видите основно поляци, румънци, българи, както и множество от бившите съветски републики и тук-там по някой немски „надзирател“. Подобна е ситуацията и в другите прехвалени „световни икономики“. Позволявам си да коментирам единствено неща, до които съм достигнал от собствен опит!- 2014 и 2015 живях и работих в Германия. Договора ми беше сключен чрез немска фирма посредник (естествено, посредника и работодателя бяха в близки отношения, прехвърляйки си една част от моите пари от единия джоб- в другия!) по такъв начин, че след втората година трябваше да започне постепенно увеличаване на заплатата ми до достигане тази на немските ми колеги. До тогава ставката ми беше минимална за държавата. Малко преди достигане на нужния срок започнаха проблемите. Преди това бях перфектния работник.- Опъвах два пъти повече от немския ми колега и вземах два пъти по-малко.)

Но да не навлизам прекалено в отделни примери. Нека си зададем въпроса:

„Какво получавам срещу труда си?“

Отговор: Получаваме илюзия, на която сами сме придали стойност. В която сме влели и вливаме толкова сили (като я поддържаме), че сме я превърнали в безсмъртна хидра. Защо илюзия? От момента, в който парите не са защитени със златен резерв те се превръщат в проста хартия.В днешно време това е сведено дори до дигитална информация. Вече няма нужда да се печатат. Просто да се добавят нужните цифри към „правилните“ сметки.

Паралелно с това „вестникарството“ продължава. (не мога да се сдържа, трябва да отбележа и това: Вестникарството има различни форми. Господарите позволяват на послушните си робчета (разбирай правителство на дадена държава) да печатат еквивалент на валута. Дали ще са винетки или пък купони за пазарене с намаления, или дори пощенски пликове с баркод и вече принтирани върху тях марки, всичко това добавя ТОВАРА НА ГЪРБА НИ. Нови милиони дълг за плащане.) Тук любопитното е, че парите не се печатат от самите държави, чиято валута ще бъдат. Някаква тайна мафия генерира богатство от въздуха, продавайки пари на нуждаещите се!? Правителството „в нужда“ си поръчва поредната порция „дълг“, който ще бъде плащан „един ден-някога“. А оборотните милиарди биват нарисувани и пуснати „на пазара“. Познайте кой трябва да изплати тези пари и как биват разпределени преди това…

„Ей, тоя откри топлата вода!“: Добре тогава. Ако всички знаем за съществуването на проблема, защо се съгласяваме с него? Алтернативата е проста, но изисква усилия.

За да се противодейства ефективно обаче е важно да се разбере каква е първопричината всичко гореописано да се случва. Отговора е прост, но изисква известно въведение:

Съществуват няколко механизма предизвикващи еволюция в организмите.

  1. Външна среда: Най-очевиден пример е влиянието на приливите и отливите върху първите организми насилствено изведени от обичайното им обкръжение, за да се борят за оцеляване в един враждебен свят.
  2. Хранителни навици: От момента, в който сме започнали да обработваме термично храната, сме добавили огромно количество лесно усвоима енергия към дневната си дажба. Предизвикало нов тласък в развитието на мозъка ни (макар да представлява едва 2% от теглото на възрастен индивид, 25% от дневния енергоразход се дължат на мозъка) Благодарение на тази стимул, сме преминали от лов, риболов и събирателство към уседнал начин на живот и отглеждане на храната си (терен позволяващ изхранването на един ловец, обработван от умел земеделец е достатъчен за прехраната на сто души)
  3. Най-фината форма, която сме предизвикали е благодарение на начина ни на съхранение на информацията. Писмеността. Това е механизма имащ пряко отношение и вина към днешното състояние на нещата.

Не можем да твърдим със сигурност къде точно

Няма гласували

Гласувайте

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Публикувано в категориялично мнение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Съдържанието е защитено и е обект на авторски права!
error: Съдържанието е защитено!