Skip to content

Алтернатера_1ва част

платен.“ Помисли Глисант. Шампиона изглежда преценяваше:

-От разговора с техниците у мен остана впечатление, че мога да получа психическа травма?

Глисант изгледа основния претендент за позицията:„Тоя Симон беше нагло копеле! Явно ще се пазари. Ще опита да изсмуче максималното от ситуацията. Добре, че не знае подробности относно Динаскай. Виртуалния модулатор.“

-Симон, аз не съм тук, за да Ви люлея на коленете си! Един шампион в „Реалити-Геймс“ би трябвало да е съвсем наясно с размера на риска при всяко „включване“. Знаете, че той е минимален. Вижте, за Вашето място чакат мнозина…

За да е успешен блъфа, трябва да си готов да стигнеш до края. Глисант не беше, защото Симон се оказа уникален за позицията, но нямаше намерение да му го показва. Стисна мислено палци… И.., блъфа успя!

Симон отпусна рамене и с мърморене се съгласи на условията. И как ли не! Десет хиляди Териянски кредита в аванс и още двадесет хиляди, след като приключи мисията успешно!…

Другото бяха подробности. Двамата:Професора и Симон, бяха само аматьори в умението да изнудваш. Чувстваха се напълно изчерпани. Изтощени от положените усилия.

Единственото важно обаче беше, че договора е подписан.

Никой от двамата не си даваше сметка относно произтичащите последствия. Битието е фина, чувствителна материя. Да си играеш с него е неразумно.Но пък да се оставиш на неизвестността е плашещо.

Скрития зад завесата кукловод дърпащ конците, щеше да се смее най-накрая!

Една невидима вълна плисна върху съществуващия свят, започвайки да го променя. Според новите параметри. Животни, растения, океани. Природата бе повлияна всеобхватно. Обаче никой, от петстотин годишната секвоя- до пчелата; нито хлебаря събуждащ се в три сутринта, нито политика гласуващ закони или майката на близнаци, която в края на втората година още ги кърмеше, не почувстваха някаква разлика. Просто се случи. Сякаш винаги бяха живели по този начин. Единични, увредени фрагменти от старото, създадоха усещането за „Дежа-Вю“ у няколко случайни индивида. И толкоз…

Вълната нямаше да затихне докато не достигне и най-отдалечените краища на вселената…

8

За непознаващия местността, винаги е по-разумно да подготви навреме лагер за нощуване. Още преди слънцето да започне да клони към заник. Особено на подобно място.

В подножието на планината нощта настъпва изключително бързо. При това носи със себе си онзи незабележимо прокрадващ се, превръщащ дъха в кълба пара, студ. Този студ, дето тихо гризе костите ти и след години те кара да си спомняш за него. Разбира се- ако доживееш до старост.

Търговски керван. Групата е спряла да пренощува на няколко километра от граничната зона между Тунай и Кобутай. Тир Салахи се е надвесила над тях от към изток. Утре преди изгрев тръгват, за да пресекат планината.

Лотар се връщаше от обход, в който провери лично двата поста. От далеч чу песента. „Тези странстващи трубадури въобще нямат усет за ситуацията! При това песента е избрана сякаш нарочно да потиска морала!“:

„Денят е мрачен, хладен, неприветлив

и вятър влажен носи мирис на ръжда и тлен.

До срутен зид самотен е изправен

един пречупен и изсъхнал клен.

 

До хоризонта равнина безмълвна се простира.

Нелепо скелета на град стърчи.

А тук във двора сред останките на манастира,

припламват странни светлини.

 

В мъглата сенки с факли във ръцете-

на пост в железен кръг стоят.

Камбаната проплаква- ликуват ветровете,

наметки призрачно плющят.

 

В тоз Свят живот не ще откриеш.

Смъртта отдавна тук се настани.

И само Те- в обет заклети,

стоят шестима мъдреци.

 

Съдба отсъдена от Боговете.

Нетленни символи на Вечността.

Те съхраняват мъдростта през вековете:

„Обич“,“Безразличие“,“Омраза“- във свойте имена.

 

Ще кажеш: „Те са три, а не шестима!“

Добре, но истината има две лица.

Затуй по двама, както везната балансира,

Те отразяват

Няма гласували

Гласувайте

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36

Публикувано в категорияфентъзи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Съдържанието е защитено и е обект на авторски права!
error: Съдържанието е защитено!