Skip to content

Алтернатера_1ва част

за какво става въпрос.“ Отивам към площада и от далеч виждам- Събрала се цяла тълпа. Викат нещо. Вълнуват се. Когато доближих, разбрах каква е работата. Бяха оформили кръг. Вътре двубой. Единия беше онзи Самсон, дето последния път ни отмъкна офертата под носа. Другия, някакъв странник. Сух на вид, с плоско лице и дръпнати очи. Кожата му- жълта. На всичкото от горе беше облечен в някакви смешни женски дрехи. На височина едва стигаше до рамото на Самсон. Обаче такъв бой му хвърли, че направо не можех да повярвам на очите си! После разбрах каква била работата.- Който издържи десет минути срещу капитана на Ескорта, ще бъде приет в него. Имало първи тур, в който много кандидати се били по между си. Постепенно отпадали, докато останали петима. Самсон беше последния от тях. Другите четирима си ближеха раните в страни от арената. От тях, единствен Хектор щял да участва в Ескорта. Знаеш го, често виси пред месарницата. Понякога се наема като хамалин на пристанището.Не подбира работата. Прилича на мечок.

-Да, спомням си за кого говориш. Казваш Хектор е издържал срещу бияча? Не се учудвам. Той е наистина кораво копеле… Жалко, че не съм бил там!

Започна да пали джуджето. Кира се усмихна.

-Е, аз бях на място! Изглежда нашите нехранимайковци все пак имат някакво чувство за принадлежност и достойнство. Като ме видяха, започнаха да скандират. Явно търсеха някой, който да защити честта на Кокту. Не бях включена в предварителния кръг и мислех, че съм закъсняла за участие. Обаче капитана прие предизвикателството. Изглежда до момента претендентите го бяха разочаровали. С крайчеца на окото си видях как група поддръжници извеждат и потупват по гърба Самсон. Явно и той бе издържал пердаха, но едва стоеше на краката си. Започнахме. Усетих как първоначално се стъписа от факта, че съм жена. После обаче бързо промени мнението си. Дърк, досега не съм виждала човек да се движи толкова бързо! Успяваше да парира всичките ми нападения. А атаките му бяха светкавични!… Както и да е. Няма да се хваля, но устоях достойно до края. Разменихме няколко по-тежки удара. Не зная дали бе натрупал умора от предните битки или ме пазеше понеже съм жена. След битката ме поздрави и ме покани в една шатра, която бяха разпънали на място. Разбрах, че е уникална чест защото ме представи на тази, която ще охраняваме! Принцеса Фа Као. Тя била стояла зад един прозирен балдахин докато траели битките. Наблюдаваща участващите в тях.

Кира спря разказа си за минута, колкото да потисне възбудата си. Замаскира действието си с кратко прокашляне. После продължи.

-Дърк, няма да те мъча повече. Усмихна ни се Фортуна!

Докато казваше последното, очите и блестяха.

-Не съм се пазарила! След кратък разговор, в който обясних, че имам партньор без когото няма да работя,сами ми предложиха десет „текси“ на ден за всеки от нас, плюс четири „дурила“ в края на мисията!

Чул обявената сума Дърк зина, забравяйки да затвори устата си: „Четири дурила!“…

В главата му мислено се извършваха сметки. От резултата очите му се ококориха. Кира го наблюдаваше и потвърди:

-Няма грешка. Освен дневните, ще ни платят по четири дурила в края на мисията!

Кира разпъна пред очите му, пергамента потвърждаващ подписания от нея договор. Парафиран! Лично от наместника на Кокту!

Първо. Никой не дава разходни- десет текси на ден. Най-богатото заплащане в занаята им беше дветекси дневно. Или двайсетина трохи над тази цена… При това за самоубийствени мисии като прекосяването на Пролома с Урановите залежи… Или „Пътеката на Мъртвеца“. Места където наистина не искаш да бъдеш… Явно тия чужденци разполагаха сцяла планина от излишни пари. Както и необяснима щедрост… Или непознаване на тукашния пазар.

Започвайки с „трохи-те“ отговарящи на стотинки, като се има предвид, че бедняците оцеляват с тридесет-четиридесет трохи дневно… Сто „трохи“ правят едно „текси“. Медна монета в обръщение.

Няма гласували

Гласувайте

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36

Публикувано в категорияфентъзи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Съдържанието е защитено и е обект на авторски права!
error: Съдържанието е защитено!