Skip to content

Алтернатера_1ва част

се кратер се разширяваше от изпълзяването на ужасяващ гущер. Огнедишащ дракон. Бронята му засия нажежена до синьо.Като искрящ метал в доменна пещ. От това снега и леда около него засъскаха топейки се.

Изпълзял до върха на събудения вулкан, разтърси цялото си тяло. По непробиваемата броня се посипаха късове застиваща лава. Пръскаха купове искри. Звяра се вкопчи със стоманени нокти. Изпъна се в цял ръст и разпери криле. Те се отвориха с метален плясък. Всичко това на фона на напиращото нощно небе под Тир Салахи. Гледката беше едновременно прекрасна и ужасна. Силуета се открои на звездното небе. Дракона блъвна кълбо синкави пламъци.

Тулотай беше в абсолютна екзалтация!Армията- също!

Със скърцащ блясък бронята на дракона постепенно угасна до неизгаряща зениците интензивност. Петдесетметровия гущер се усука около върха и плъзна към лагера на армията. С малко въображение можеше да бъде оприличен на огнен бич.

От където минеше, оставяше обгоряла следа. Спусна се в краката на кървавия жрец и се сви на гигантски кравай. Положи глава-стенобитно оръдие, върху ноктестите си лапи. Издиша кълбо укротен пламък и притвори очи.

Нощта едва започваше!

От Портала изпълзя, безформена мъгла. Скоро замарширува във вид на двеста мракобеса. Чудовищата приличаха на четириметрови минотаври обгърнати в пламъци.

Настаниха се в страни от основните войскови части. Заедно с дракона и огнените саламандри бяха опасни за всеки- дори съюзниците…

5

Отне им две седмици да организират тръгването. Борил им бе позволил пълна самоинициатива. Ето, че накрая бяха на път. Маршрута, обмислен и многократно обсъждан. Първата част от прехода- в посока Кокту. Това щяха да са лесните тридесет километра загрявка. Все на север през Равно поле. Търговския път между Лорна и Кокту е отлично поддържан. Ще се отбият в града, за да закупят нужните хранителни запаси. От Кокту започва приключението. Посоката е североизток. До последната точка имаща отношение с цивилизацията- Коледорн. Нови сто километра все в същата посока, докато достигнат южните предели на планините Лисича опашка. Това при умерена скорост прави десетина дни. После започва трудното. Никакви карти повече нямаше да са им от полза. Ще следват дължината на планината все на север до достигане на връхната и точка. Там някъде ще трябва да търсят Преброителя…

От двете им страни се нижеха полета засети с жито и царевица. Нерядко се разминаваха с волски каруци препълнени с продукти, пътуващи за Лорна. Натоварени с огромни количества храна. Делви с вино и сметана. Качета с осолени риба и меса, кошове с плодове и зеленчуци…

Коня поддържаше равномерен ритъм. Тази монотонност направо приспиваше. Иван се стряскаше периодично, колкото да хвърли поглед около себе си. От двете му страни по същия начин се поклащаха съратниците му от всяка доскорошна щуротия. Мелник и Гема. Тримата бяха заедно откакто се помнеха. От детските игри и глупости, до днес. Задявки с момичета, пиянски вечери или лов.- Всичко споделяха като братя. Този път се оказа „Наказанието“:Лично крал Борил- брата на майка му, ги изпрати на мисия. Повери им голяма отговорност.

От една страна задачата беше въпрос на чест. От друга, изискваше да навлязат в един следващ етап от съзряването си. Да захвърлят зад гърба си бунтарското, честно казано безотговорно поведение и да възмъжеят…

До колкото може да се предвиди едно пътуване без точно определен край, щяха да яздят почти месец. Първо до северната граница. След това през безкрайни, тревисти територии, населявани единствено от скотовъди номади. Тази пустош била ограничена на изток от дълга планинска верига спускаща се от север на юг като гръбнак. Позната под името:„планини- Лисича опашка“. Стигнат ли до тях ще трябва да търсят северните им предели. Там някъдес малко късмет, ще намерят Преброителя.

Северните граници бяха определени не защото там има

Няма гласували

Гласувайте

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36

Публикувано в категорияфентъзи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Съдържанието е защитено и е обект на авторски права!
error: Съдържанието е защитено!