Skip to content

Алтернатера_1ва част

Алтернатера

 

1

Олмур от племето на „пещерните мечки“ изтръгна сърцето на току що убития елен. Задължително бе да се принесе жертва. След ритуала племето ще изяде животното, но сега трябва да приготви „храната за въвеждането“. Вдигна ръка над купата пълна с магически гъби, настъргана драконова кост и боровинки. Кръвта, гореща и димяща, се стече на гъста струя в ритуалната съдина. Всяко новородено от племето трябва да бъде захранено от жреца преди да опита майчината кърма: Ритуал на „Приемане“.

Цялото племе се е събрало пред шатрата на Удур- вожда на „мечките“. Жена му за пръв път го прави баща. Войните са в полукръг и чакат ритуала. Повечето от тях държат в две ръце- брадви. Традиционните оръжия на мечките. Използвани при лов и битка. Стават и за метателни оръжия или за посичане. Стига да имаш достатъчно сили за тях. Човеците от низините не могат да развъртят дори едното оръжие. Камо ли да си служат с комплекта…

Косматите торсове на войните са облечени в дрехи без ръкави, ушити от щавени кожи. Престилки до над коленете, боси. Дори в снеговете. Дрехите са функционални защото „мечките“ са толкова мускулести, че друг тип облекло би сковавало движенията им.

Зад мъжете са и жените от племето. По-стройни и малко по-дребни на ръст. Лицата им, макар скулести и със силни челюсти, са приятни за окото. Те са облечени в свободно падащи роби, които не скриват прасците. Ходилата в меки кожени мокасини, високи до глезените. Повечето от мъжете и жените имат огърлици от зъби и малки черепчета. Косите им вълнисти и рижи, падат свободно по раменете.

Цялото племе се е събрало. Трябва да видят малкия, за да го „разпознаят“ като един от клана. Шамана току що е приключил приготвянето на „храната“ за ритуала. Всичките съставки са смачкани до еднообразна каша в купата. Олмур е положил малкия в сгъвката на лявата си ръка. Със същата държи и свещената купа. Това е онази купа, от която героя Чук-ту („Победителя с чука“) е изял същата тази „храна“ преди да победи Злия Бог. Невъобразим звяр пазещ прохода между Световете. После довел клана на мечките в новият им дом. Света наречен Миранда…

Олмур бръкна с три пръста в купата, а после бутна в устата на малкия загребаната хапка.

Той, сграбчил с две ръчички дебелите пръсти, лакомо със сумтене излапа кашата. Изглежда му се услади, защото продължи да захапва пръстите в опит да получи още. Дори се опита да ги заплаши като ръмжеше с тънко гласче.

Шамана се засмя и остави купата до трупа на елена върху жертвената плоча пред себе си. После вдигна малкия с две ръце над главата си.

-Това е Гър-ту! („Гневен победител“) От племето на мечките! От сега и за напред!

След него племето повтори: „Това е Гър-ту! От племето на мечките!“

Удур беше излязъл от шатрата с Хта- жена си. В дясната си ръка държеше боен чук, а лявата стискаше десницата на жена му. Когато шамана нарече сина им, Удур вдигна две ръце над главата си. С горд вик приветства племето. Те му отговориха „У-у-ауу!“ Рева разтърси околността. Десетки птици подплашени, литнаха от клоните на дърветата. Другите обитатели на гората притихнаха. Света се смълча за кратък миг. После отново се върна към обичайните си занимания.

Хта се зае да реже късове от месото на елена. Разпределяше ги така, че да има за всяко семейство. Жените вземаха месото и последвани от мъжете си се отправяха към огньовете пред шатрите. Зимата наближаваше. Макар в планината още да не бе валял сняг, температурите нощем падат значително.

А виж пещерата, която бяха избрали се оказа заета. И не от кого да е.- Каменен червей. Трябваше да търсят друга за зимата, или да открият начин да го прогонят. Мечките не бяха свикнали да отстъпват. От стария им свят, където всеки изяждаше и убиваше, за да оцелее, бяха развили от поколения непреклонен характер кален с безумна смелост.

Обаче каменния червей е друга работа. Създанието е дълго поне петнадесет

Няма гласували

Гласувайте

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36

Публикувано в категорияфентъзи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Съдържанието е защитено и е обект на авторски права!
error: Съдържанието е защитено!