Skip to content

Алтернатера 2-ра част

Съгледвачите в Тир Салахи бяха забелязали вражески стан. Само на половин ден път от Дяволския проход! Войната вече тропа на прага…

Борил се отправи към заседателната зала. Влезе устремно, отваряйки крилата на масивната, дървена врата с широк жест. От течението пламъците на свещниците се разлюляха. Сенките, заедно с тях. Пробягаха върху картини и военни трофеи красящи стените. Големият полилей не бе запален. Полумрака допринасяше за усещането на конспиративна атмосфера.

В залата го чакаха генерал Морено и Малир. Двамата обсъждаха нещо полугласно. С влизането на крала млъкнаха, ставайки на крака. Борил доближи масата кимайки им да седнат отново.

-И така…

Започна той.

-Инвазията вече е факт. Те са пред вратите ни. Каква е готовността ти със защитата на Дяволския проход Малире?

-Кралю, всичко което ми заръчахте е направено. Наставленията на генерала- изпълнени. Две хиляди души са в готовност да защитят прохода. Укрепленията могат да поемат максимум хиляда души. Други шестстотин са в базовия лагер. Останалите четиристотин на циркулационен принцип се прибират по домовете си за ден. Така поддържаме морала им. От цялата бройка, ветерани и професионални войници са не повече от петстотин души.

-За Бога, човече! Отзовете отпускарите незабавно! Иначе утре може и да нямат домове, в които да се приберат!

Обсъждането бе прекъснато за кратко, колкото Малир да излезе от залата и да каже няколко думи на един стражник. Минути по-късно двама конници препуснаха, за да обходят домовете на войниците прибрали се в Щир.

-Морено, очаквам с Малир да се отправите към Дяволския проход. Още тая вечер! Защитата има нужда от стратегическа оценка и личен пример! Предполагам, че врага няма да предприеме активни действия пред такова препятствие! От вас очаквам да удържите ситуацията три- четири дни. После ще видим дали няма да са по-склонни за преговори… Така или иначе крепостта на Дяволски проход е непристъпна!…

Морено слушаше монолога кимайки по инерция. Познаваше достатъчно добре Борил, за да си дава сметка, че така повече окуражава себе си от колкото да добави нещо към вече направеното. Защото то беше всичко, което би могло да се направи за момента. Ако оставим молитвите на жените.

Врага все така оставаше непознат. Изглежда ставаше въпрос само за челен отряд защото видяното от съгледвача не отговаряше по никакъв начин по численост на армия способна да завладее две държави за по-малко от месец.

Нищо. Ще им покажат, че не са „добре дошли“ с оръжие. Тир Салахи няма да ги предаде и този път. Защитницата…

Половин час по-късно двамата- генерал Морено и Малир, придружени от малка свита потеглиха към прохода.

-Ама за кого се мисли той?!

-Не забравяй, че той е кралят!…

-Хах!… Дядо му беше крал! Баща му също, но тоя не ми е никакъв! Знаеш какво мислят за него и другите. Всеки от вас го таи в душата си. Само дето не го казвате гласно! Аз обаче не се страхувам да изрека Истината!- Шах, Акбар бин Алабим!!!…

Потомък на номади войни, ежедневно борещи се за оцеляване в безмилостните пясъци на пустинята, шаха имаше гореща кръв. Сега, когато днес получи кралската заповед за поредното облагане с данъци, не издържа. Явно някой изцяло се бе самозабравил, игнорирайки факта, че властта му се крепи на елитната слонска армия на Алабимите! Без подкрепата им, този някой беше никой!… Всеки човек трябва да има чувство за мярка. Пък бил той и крал!…

-Слушай моята заповед!… В този момент обявявам независимост на земите от Хадрамут, до Ерзорум! От пустинята на Лут, до пустините Кадуна и ги наричам „Империя на Тигъра“! Изпрати конни вестоносци до всичките ни съседи. Да знаят- Тук се почита волята на Алабимите! Още нещо ще им кажеш- Който ми донесе информация за смъртта на брат ми, ще получи злато равно на теглото си! Колкото до онези кучета от север!- на Борил прати главата на тоя тук!

Посочи донеслия заповедта за налог.

Няма гласували

Гласувайте

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

Публикувано в категорияфентъзи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Съдържанието е защитено и е обект на авторски права!
error: Съдържанието е защитено!