Skip to content

Алтернатера 2-ра част

запази контрол над логиката си. Търси разумни обяснения, подсказващи детайли.

Тогава забелязва главата. До нея, ръка. Отсечени, лежат върху масата. Поставени в центъра на пиршеството като ценен трофей. Тъй, че всички присъстващи да ги виждат. Твърде варварски жест за елита на Бендида.

Това означава ли победа? Дали виденията са откъси от неотменно бъдеще или само потенциални възможности?

Докато една част от Ломаса продължава да се наслаждава на присъствието на Геон, другата пропада в ново видение:

Двамата с Геон усилено крачат. Този път няма пиршества, приветствия. Само снежно- ледена пустия обгръщаща ги отвсякъде. Тир Салахи надвиснала заплашително над тях. Снежните преспи са толкова високи, че покриват върховете на боровете. Двамата постоянно пропадат до пояс в тях. Това е изнурително придвижване. Не си говорят. Дори не се поглеждат. Всеки се е съсредоточил използвайки останалите си сили да напредва през ширналата се долина. Трябва да стигнат билото отсреща, но преди него има снежно поле, а после двестаметрова вертикална, заледена стена за преодоляване.

Тогава някъде зад тях се дочува гръм. Двамата се обръщат и видяното смразява кръвта им:

Едно ужасяващо чудовище лети във въздуха.- Дракон. Като от приказките. Само, че съвсем истински и реален. Свива криле пикирайки към тях. Едновременно с това от границите на гората изскачат някакви варвари. Мускулести великани облечени с кожени дрехи. Сияят обвити в зловеща, зелена светлина. Скачат в снега и пропадат в него от тежестта на телата си. Но бързо започват да го порят, топейки разстоянието между себе си и двамата бегълци.

Преди видението да излезе изцяло от контрол, превръщайки се в кошмар, Ломаса се отърсва от него.

Чувства лазещите, ледени тръпки съвсем реални. Геон е тук и я целува страстно. Ломаса се насилва да преодолее шока от видението и отвръща на принца. Ласките успокояват. Успява временно да загърби тревогите си: „Отдай се на мига. Бъди за кратко еднодневка. Докато утрото се развидели, единствено мига ще бъде от значение.“

 

 

-Знаеш какво е мнението ми по въпроса и въпреки всичко, настояваш?

Тона на Борил все още беше умерен, но се чувстваше, че започва да губи търпение.

-Кралю, всичките ми действия и съвети са основани единствено на идеята за безкористна служба към Короната! Аз съм Ваш слуга, но ако ме бяхте послушал относно повишаване данъците на търговците преди време, сега темата на разговора ни щеше да е друга! Дори да си навлека гнева Ви, отново ще кажа същото! Защото е единственото разумно в тази ситуация. Не говоря аз, а простите числа и логиката. С риск да стана прекалено дързък ще Ви напомня, че колкото повече отлагате, толкова по-малко време остава за реагиране.

Борил гледа замислено ковчежника си няколко дълги минути. После от устата му се отрони:

-Направи нужното…

Добави с твърд тон:

-Но да знаеш, че отговаряш с главата си!

„Скоро ти, ще отговаряш с главата си!“ Помисли си злобно Кохан, докато се покланяше оттегляйки се усмихнат раболепно. В ръката си стискаше парафирано кралското пълномощно. Изрече с мазен, угоднически тон:

-Ваш верен слуга, кралю. Уверявам Ви, че ще дам най-доброто от себе си!

Всичко се случваше точно така, както Господарят бе предвидил…

Борил изсумтя след като ковчежника напусна покоите му. За съжаление света е несъвършен, а Кохан- прав. Понякога са нужни жертви. Опита да задържи момента, но ситуацията вече излиза от контрол. Този път аристократите ще трябва да преглътнат горчивия хап заедно с търговците: „Като се замисля, доста са се ояли! Няма да се учудя, ако Балир и Тородар притежават равни с кралското богатство! Ами Алабим на юг?! Колко ли земи са под техен контрол? Дори Дурил държат три града. Заради добрината ми, Бендида се е превърнала от кралство, в някаква територия. Където всеки граби за сметка на краля…“

При това лошите новини никога не закъсняваха.

Няма гласували

Гласувайте

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

Публикувано в категорияфентъзи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Съдържанието е защитено и е обект на авторски права!
error: Съдържанието е защитено!