Skip to content

Алтернатера 2-ра част

действителност и Черната Армия някакси успее да пробие от север. За това първо щеше да и е необходимо да преодолее Тир Салахи, което бе невъзможно!

Вълчун без друго бе в най-ниската южна част и вече е мобилизирал своите войници. Той заедно с първородния син от Балирите- Атаман, трябваше да обединят войски и да се спуснат на юг, за да накажат предателя Алабим! В тази мисия повери командването на Вълчун, надявайки се, че загубата на брат му го е ожесточила и е жаден за кръв. Това би му помогнало във вземането на някои решения иначе поставящи морални ограничения. Никаква милост към предателите на короната. Хат Бака трябва да бъде изпепелен из основи!

Тородар затяга колани и остава дълбок резерв. Ще е отговорен за продоволствието на войската. Фамилията е изключително богата и може да си позволи. Те управляват най-плодородните земи. С пасища, стада добитък, безкрайни ниви и овощни градини.

Заповедите бяха дадени. В голямата зала, където бяха привикани аристократите да чуят волята на краля си, настана мъртва тишина. После редиците им се размърдаха неспокойно и сред присъстващите се разнесе тих ропот. Една врана кацнала на перваза на прозореца да си почине бе изпъдена от минаващ случайно лакей и отлетя някъде на юг. Лакеят имаше странен чуждоземен вид, но придържайки се в сенките по периферията, остана незабележим въпреки маслинената кожа и катранена коса. Висшите нямаха навика да забелязват слугите. За тях бяха просто придатък- инструменти. Понякога служещи за забавление, но без собствена идентичност.

16

-Професоре, настоявам незабавно да прекратите експеримента и да изведете Симон от Алтернатера! Ситуацията започва да излиза от контрол!

-Ама за какво говорите Вишневски! Вие наблюдаващите нямате никакво усещане за достатъчност. Не си ли давате сметка, че с подобно искане далеч надхвърляте правомощията си? Знаете ли колко е инвестирано в този проект? Не само частен капитал, но и държавни субсидии… Залозите са астрономически, а очакваните резултати могат буквално да променят познатият ни свят! Разбирате ли?!

-Глисант! Вярно, че съм „само служител“, но ще съжалявате задето не сте ме послушал! Заслепен сте от миража за възможни печалби, а не виждате какво се случва в действителност! Сигурен съм, че разполагате с неделният рапорт. Последните двадесет и четири часа започнаха самопроизволни промени. Прерових всички официални данни, които сте предоставил на Комисията. Освен ако не криете нещо, усложняването не присъства в заложеният от вас модел. И въобще, как е възможно един софтуеър да надхвърля програмният си код? Това, което се случва пред очите ни на елементарен език се нарича еволюция! Възможно е да ставаме свидетели на раждането на изкуствен интелект! Нещо непредвидено и изцяло извън контрола ни! С плашещ потенциал. Бих го нарекъл виртуален Бог. Реакцията започна в аритметична, а последните двадесет минути ускорява в геометрична прогресия и няма никакви признаци, че ще затихне от само себе си! Не можах да пропусна и факта, че на техниците им се наложи да инсталират допълнителни охладители на етажа където е разположен Динаскай. Нямам време да споря. Преди да изляза от кабинета Ви очаквам да получа потвърждение, че незабавно прекратявате тази лудост. В противен случай ще бъда длъжен да уведомя Комисията…

-Така да бъде Вишневски! Смятам, с това разговорът ни приключи. Няма да Ви изпращам. Знаете къде е вратата!

Изригна Глисант зачервен, тресейки се от яд. Наблюдаващия бе успял да го изкара извън нерви.

След като остана сам, професора продължи да си мърмори: „Да се превръщам в жертва на заплахи в собствената ми лаборатория. Ама той за кого се мисли?“

Въпреки поведението си, Глисант бе истински разтревожен от случващото се. Обаче онази надежда, че ставащото ще затихне от само себе си- както бе и започнало, му пречеше да прекрати експеримента. Или пък щяха да установят

Няма гласували

Гласувайте

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

Публикувано в категорияфентъзи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Съдържанието е защитено и е обект на авторски права!
error: Съдържанието е защитено!