Skip to content

Алтернатера 2-ра част

ми. Аз мога да прочета текста!

Нещо накара Самира да се довери. Извади малката кутия и я подаде на Фа Као. Тя я отвори и внимателно извади пергамента от нея.

Разглежда го известно време. Лицето и придоби замислен вид. После, отърсвайки се от собствените си мисли се обърна към всички присъстващи в палатката:

-Става въпрос за пророчество написано в Годината на Черния Лотос. Преди повече от осемстотин години. Несъмнено написаното се отнася за субекта на нашето търсене!: На няколко пъти е споменат като „Последния другар“ и „Преброителя“… Пророка и автор на текста е някой подписал се като „Тунай“. Съдейки по превода на името означаващо „Невидим“, предполагам, че е псевдоним целящ да го запази анонимен. Предсказанието недвусмислено говори, че цялото ни упование трябва да бъде съсредоточено върху Преброителя. Накрая има кратък стих. Трудно е да го преведа, но ще опитам:

„Целта си той не ще изпълни,

оковите на Символа дорде не хвърли.

Тогава Свобода гърдите ще изпълни,

во веки Славата ще го прегърне!“

При положение, че не владееше добре езика на Бендида, превода бе повече от задоволителен. Неумело произнесената рима предизвика ефект останал незабелязан за присъстващите. С изричането на думите, къса метал в клетката на душичката сякаш откликна на повик. Някак олекна. Изглеждаше все едно ще се издигне във въздуха. В този момент, руните гравирани по него припламнаха като нажежени от огъня изковал железния нит. Той отново се отпусна тежко на мястото си. Единствено душичката стана свидетел на краткото представление. Това наруши кроткото и съзерцание на металния къс. Стана, доближи го и започна тревожно да го души от всички страни.

Това продължи около минута. Понеже не откри нищо конкретно, душичката се върна в тунела си. Зае предишното си положение.

В това време останалите дискутираха по между си тайнствения превод. Накрая Мислителя подкрепян от останалите обобщи:

-Несъмнено се отнася за Преброителя. Отново се потвърждава изключителната му важност за решаването на бъдещи събития. Предсказани и от други, независими източници. А защо да ги наричаме „бъдещи“ ако благодарение на новите ни приятели…

Тук Мислителя посочи четиримата другари:

-…знаем, че началото на инвазията вече е дадено.

Иван го прекъсна обръщайки се към Фа Као:

-Принцесо, за последния час много неща бяха “поставени на масата“. Аз стоя зад думите си, че съществува непозната заплаха нахлуваща от запад. Понеже нямам никаква допълнителна информация, силно се надявам, че тази заплаха няма отношение към велики сили като Върховното Зло и Хаоса… Днешният свят не е готов за нещо подобно. Дори по-зле. Страхувам се, че сме загубили инстинкта, който би ни водил в подобни времена. За изминалите поколения удобно сме избутали в дъното на „килера на спомените“ онези трагични дни. Позволявайки им да се превърнат във фолклор, метафора и блед спомен. Обаче никой жив човек на Миранда няма право да пренебрегне дори възможността това да е истина. Залога е прекалено голям. Така, че аз и моите другари ще се включим в предложеното от вас пътуване. Дано успеем в начинанието. И ако най-лошите ни страхове се сбъднат да намерим сили и да им се противопоставим!

Тримата приятели се спогледаха и кимнаха дружно. Самира беше на онзи етап, за който казват, че „не вярваш, но ти се иска да те убедят“. Фа Као го направи:

-Самира, усещам, че твоят наставник ти липсва както никога до сега. Да те посъветва и облекчи тежестта от вземането на решение. Сега не мога да направя нищо по въпроса. Притиснати сме от липсата на време. Трябва да тръгнем незабавно. При добра организация утре следобед ще сме в подножието на Тир Салахи. Преди да поемем през планината ще спрем на стан. Ако дойдеш с нас, ти обещавам, че в този момент ще направим магия за „Вестител“. До тук си пътувала повече от две седмици. „Вестителя“ ще стигне до Хат Бака за два дни.

Няма гласували

Гласувайте

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

Публикувано в категорияфентъзи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Съдържанието е защитено и е обект на авторски права!
error: Съдържанието е защитено!