Skip to content

Алтернатера 2-ра част

наближаваха амбразурите. Тогава от тях се подадоха и разгърнаха дълги остриета подобни на перки.

Първо бавно, а после все по-бързо започваха да се въртят и да пълзят следвайки продълговатите отвори, които до тогава озадачаваха със своята функция.

Движението на остриетата слети в смъртоносен танц създадоха непреодолима ивица и за най-сръчните катерачи. Нови десетки паднаха жертва. Нападателите се оттеглиха след абсолютен погром. Дъното на прохода бе покрито с трупове. Посечени, простреляни със стрели, горящи. Пораженията понесени от защитниците бяха минимални. Трийсетина мъртви и ранени.

Капитана на заставата организира хайка от конен отряд. Петдесет души водени от бойни кучета се впуснаха подир оцелелите. След това проводи пратеник към Щир, за да съобщи за първия сблъсък.

Зорг бягаше с все сили обратно към военния лагер на Тулотай. След пълното унищожение на поверената му войскова част, присъдата му би била незавидна дори сред своите. Още повече, че не бе изпратен със заповед за нападение. Той, както и другите командири на отряди трябваше само да разузнаят местността и възможностите за придвижване. Всичко извърши на своя глава. Попаднал случайно на Дяволския проход, установи, че е охраняван. Реши, че лесно ще преодолее защитата и така би могъл да се надява на благоволението на жреца за по-висок пост. Оказа се, че греши, при това- жестоко. За по-малко от час загуби всичките си войници. Включително харпиите… Да дезертира обаче, дори не смееше да помисли. Ужаса от това, което Господаря може да му причини го тласкаше обратно към своите. Каквато и съдба да му отредяха…

Планината се оказа непреодолим капан. Армията бе блокирана сред снеговете. Натъпкани в една долина, а отзад продължаваха да прииждат още. На Тулотай се наложи да импровизира. Разпрати десетина роти под ръководството на няколко лейтенанта да търсят възможни маршрути. Едновременно с това за кратко освободи терена. Ако мракобесите и огнените саламандри пристигнеха, в долината щеше да стане тясно.

От източния наблюдателен пост предупредиха за нечие приближаване. Скоро и за неопитното око стана видима фигурката на някой бягащ към лагера. Командира на охраняващата рота даде заповед. Шестима се спуснаха да го пресрещнат.

След няколко минути пред Тулотай свел глава стоеше лейтенант Зорг. Разказваше нещо.

Кървавия жрец го изслуша безмълвно. После го повика при себе си с жест. Заговори тихо.

-Зорг, вярно, че си престъпил заповедта ми. Но също така си открил проход през планината. Както и гнездо на врага. За да бъда справедлив ще кажа, че двете действия са взаимно балансиращи се. Аз няма да те накажа за решението ти… Обаче важността на информацията, която носиш е от приоритетно значение. Затова Господаря лично трябва да я научи от теб!

Докато говореше Тулотай бе обгърнал раменете на другия урк. Сега, казвайки последното плъзна дясна ръка върху тази на лейтенанта и хвана широката гривна опасваща китката му.

Гривната беше изкована от някакъв сребрист метал. Представляваше комплекс от заключващи и задвижващи механизми. Преплитащи и припокриващи се взаимно.

Ръката на Тулотай се спря там където бяха разположени две стъклени цилиндърчета. С размер на човешко кутре. Едното пълно с черна, другото с червена течност.

Натисна един двупосочен механизъм. Нещо в гривната се завъртя и задвижи. После черната течност нахлу в цилиндърчето с червената. Отключи се бурна реакция, от която течността кипна и промени цвета си в отровно зелено. Едновременно с това явно нещо се случваше и със Зорг. Лицето му пребледня. Той падна на колене стискайки с лявата си ръка- дясната над гривната в напразен опит да спре отровата изливаща се във вените му. Вените и артериите му се бяха издули и пулсираха при движението на кръвта на Господаря в тях. Там където достигнеше, тъканите се променяха сякаш под тях танцува и ври нещо.

Когато

Няма гласували

Гласувайте

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

Публикувано в категорияфентъзи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Съдържанието е защитено и е обект на авторски права!
error: Съдържанието е защитено!