Skip to content

Алтернатера 2-ра част

поклащаха в задната част на колоната. Двамата водеха някаква полугласна дискусия.

-Аз пък ти казвам, че тая работа направо смърди. Как е възможно да ни държат в неведение за крайната точка на пътуването?

Упорстваше джуджето. Самсон опитвайки се да изобрази най-интелигентното си изражение търсеше доводи, но не му се отдаваше. Накрая реши:

-Добре тогава! Ей сега ще разбера всичко!

С тези думи пришпори коня си изравнявайки го с този на капитана на Ескорта.

Санда погледна наемника неодобрително, но нищо не каза. След като онзи гигант Мелник му бе наранил самочувствието пред всички, включително принцесата, беше позагубил наперения си вид.

Грубичък и простоват, Самсон започна направо да разпитва военния командир. Местните се бяха оказали изключително нетактични. Не признаваха никакви правила. Не знаеха да спазват йерархия. Необразовани диваци. За щастие щяха да свършат работа за целта, за която ги е наел. Всичко бе отлично планирано.

-Слушай наемнико, върни се в строя си. Когато спрем за почивка ще ви разясня нужното. Това, което знаете ви е напълно достатъчно на този етап от пътуването. Когато сключвахме договора одобрихте условията. Не ви се плаща да разсъждавате, а да служите.

С мърморене Самсон запъна коня си. Дръпвайки юздите му, изостана. Върна се сред групата наемници.

-Много е надут тоя жълтия…

Изплю през стиснати устни.

-Ама онзи големия добре го постави на мястото му! Такива имат нужда от време на време някой да ги сваля на земята. Държи се все едно сме някакви отрепки!

Когато Мелник бе споменат, няколко от наемниците погледнаха скришом към четиримата, яздещи успоредно с носилката на принцесата. Явно бяха впечатлени от краткото им представяне.

-Големи са му задълженията…

Включи се един охранник коментирайки капитана с ироничен тон. Самсон изсумтя.

-Не му се приказва, а?

Намеси се и Дърк.

-Момчета, отваряйте си очите и ушите на четири. Има нещо да става. Казвам ви!

За да пресече партньора си, който отново започна да набира, Кира извади от привързаната зад седлото чанта една опушена риба и му я подаде. Знаеше точно как да го укроти във всяка ситуация. Храната винаги имаше ефект.

-Ама така е бе Кира…

За последно изкоментира джуджето преди да заръфа рибата.

Така без никакви премеждия Ескорта напредваше към подножието на Тир Салахи. На два-три пъти се разминаваха със случайни пътници. Веднъж ги подмина конната стража, но тъй като пътуваха по посока на планината не ги спряха. Деня беше сравнително топъл. Безветрен.

13

 

Дяволския проход е уникален, образувал се от природно действие пасаж позволяващ пресичането в двете посоки „изток и запад“, на Тир Салахи. „Раждането“ на планината в древни времена, по-късната земетръсна и вулканична дейност бяха направили тъй щото каньона с дълбочина двеста метра е единствената възможност за преминаване. Останалите пътища бяха пресечени от бездънни пропасти или невъзможни скатове. Стърчащи, заледени, брулени от безмилостни ветрове. Участъци със стаени лавини. Готови да се повлекат при най-малкия звук. Човек трябваше да е безумно смел или глупав, за да опита подобно предизвикателство.

Така, че изключителните му дадености го превръщаха в отлична челна застава, както и зона на контрол, което бе и използвано за евентуалната защита на Бендида.

По времето на Борил Първи, преди около сто години, по двете протежения на прохода свързани с въжени мостове помежду си, бяха издигнати две крепостни стени. Самите те, с дебелина няколко метра бяха кухи, сложни постройки и вътрешността им бе оборудвана с различни военни съоръжения. Всичките създадени с една цел. Да превърнат Дяволския проход в непревземаема отбранителна точка. Ултиматна бариера между изтока и запада. От северната страна на прохода се набиваха на очи едни издадени напред масивни орлови глави с отворени клюнове все едно птиците крещят. Изсечени от скални

Няма гласували

Гласувайте

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

Публикувано в категорияфентъзи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Съдържанието е защитено и е обект на авторски права!
error: Съдържанието е защитено!